ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΝΑ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΟΥΓΚΟ ΤΣΑΒΕΣ, ΑΠΟ ΤΟ ΄΄Η ΡΩΣΙΑ ΤΩΡΑ.gr΄΄

Η ΡΩΣΙΑ ΤΩΡΑ http://rbth.gr/

Έφυγε στα 58 του ο στενός σύμμαχος και φίλος της Ρωσίας, Ούγκο ΤσάβεςΠηγή: ITAR-TASS

Έφυγε στα 58 του ο στενός σύμμαχος και φίλος της Ρωσίας, Ούγκο Τσάβες

Η Βενεζουέλα θρηνεί για την απώλεια του προέδρου της Ούγκο Τσάβες, ενός από τούς πιο εμβληματικούς και αμφιλεγόμενους διεθνείς ηγέτες. Ο Τσάβες  υπήρξε πρόεδρος της Βενεζουέλας από το 1999, ενώ την είδηση του θανάτου του μετέδωσε από το εθνικό τηλεοπτικό δίκτυο ο αντιπρόεδρος της χώρας, Νίκολας Μαντούρο. Σύμφωνα με το Σύνταγμα της χώρας, οι προεδρικές εκλογές θα πρέπει να διεξαχθούν μέσα σε  30 ημέρες.

Η πρώτη δημόσια αναφορά για την ασθένειά του Τσάβες έγινε τον Ιούλιο του 2011, και τότε, ο θεράπων γιατρός του, Σαλβαδόρ Ναβαρέτε, είχε προβλέψει ότι του απέμεναν περίπου δύο χρόνια ζωής.

Τον Οκτώβριο του 2012 ο Τσάβες κέρδισε για τέταρτη φορά τις προεδρικές εκλογές, αλλά η τελετή ορκωμοσίας δεν πραγματοποιήθηκε λόγω της ασθένειάς του.

Αμφισβήτησε τις ΗΠΑ, εθνικοποίησε εταιρείες

Ο Τσάβες θα μείνει στην ιστορία λόγω των φιλόδοξων προσπαθειών του να δημιουργήσει στη Λατινική Αμερική μια ισχυρή αντιιμπεριαλιστική συμμαχία. Αμφισβήτησε ανοιχτά τον σημαντικότερο εμπορικό εταίρο της χώρας του, τις Ηνωμένες Πολιτείες, προβαίνοντας σε κρατικοποίηση των πετρελαϊκών μετοχών της Exxon Mobil, της ConocoPhillips, της Chevron, και παράλληλα διαφόρων τραπεζών, χρυσορυχείων, υπηρεσιών ηλεκτρισμού κλπ. Τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ομπάμα, κάποια στιγμή ο Τσάβες τον αποκάλεσε κλόουν, ενώ τον προκάτοχό του Μπους, διάβολο.

Χρέη προέδρου της Βενεζουέλας ασκεί ο 50χρονος Νίκολας Μαντούρο, τον οποίο ο Τσάβες είχε χρήσει διάδοχό του πριν μεταβεί για θεραπεία στην Αβάνα. Ο Μαντούρο, θεωρείται ακόμη πιο αντιαμερικανός από τον Τσάβες, και πιθανότατα θα συνεχίσει την πολιτική του τελευταίου. Αν επικρατήσει στις πρόωρες προεδρικές εκλογές, τότε η Μόσχα μπορεί σίγουρα να υπολογίζει σε διατήρηση των φιλικών σχέσεων με το Καράκας.

Πιστός υποστηρικτής του Τσάβες από τις αρχές της δεκαετίας του ΄90, ο Μαντούρο ήταν οδηγός λεωφορείου και ακτιβιστής του συνδικάτου εργαζομένων στο μετρό, και έφτασε τελικά να γίνει υπουργός Εξωτερικών και αντιπρόεδρος της χώρας.

«Ο σοσιαλισμός του 21ου αιώνα»

Η πολιτική καριέρα του ίδιου του Τσάβες ξεκίνησε από την αποτυχημένη προσπάθεια στρατιωτικού πραξικοπήματος το 1992, που είχε προκαλέσει η δυσαρέσκεια για την οικονομική πολιτική της τότε κυβέρνησης της Βενεζουέλας. Βγαίνοντας από τη φυλακή μετά από δύο χρόνια κράτησης, ο Τσάβες ίδρυσε το σοσιαλδημοκρατικό κίνημα «Πέμπτη δημοκρατία». Ύστερα από τέσσερα χρόνια, κέρδισε για πρώτη φορά τις προεδρικές εκλογές.

Το 2002 ο Τσάβες βγήκε αλώβητος από την απόπειρα πραξικοπήματος, και το 2004, από το δημοψήφισμα για ανάκλησή του από τη θέση του προέδρου. Το 2005 ο Τσάβες διακήρυξε την πολιτική οικοδόμησης του «σοσιαλισμού του 21ου αιώνα».

Στα μέσα της δεκαετίας του 2000, προχώρησε στον σχηματισμό αντιιμπεριαλιστικού μετώπου με τους στενότερους συμμάχους του, την Κούβα και τη Βολιβία, ονόμαζοντάς το «άξονα του καλού».

Το διάστημα εκείνο άρχισε και η ενεργός προσέγγιση μεταξύ Καράκας και Μόσχας, κατά κύριο λόγο στον στρατιωτικοτεχνικό τομέα. Η διαδικασία αυτή επιταχύνθηκε όταν το 2006 οι ΗΠΑ αρνήθηκαν να προμηθεύσουν τη Βενεζουέλα με όπλα και ανταλλακτικά.

Η προσέγγιση με τη Μόσχα

Όπως δήλωσε ο υποδιευθυντής του Ινστιτούτου Λατινικής Αμερικής της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, Βλαντίμιρ Σουντάρεφ, «Η Βενεζουέλα άνοιξε τις θύρες της Λατινικής Αμερικής στη Ρωσία, διαμέσου της συμμετοχής ρωσικών εταιριών στην εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου, καθώς και σε άλλα προγράμματα».

Την περίοδο 2005-2007 το Καράκας αγόρασε 24 μαχητικά Su-30 MK2, περισσότερα από 50 ελικόπτερα Mi-17B, Mi-35M, Mi-26T, 12 αντιαεροπορικά συστήματα Tor-M1, καθώς και 100.000 αυτόματα Καλάσνικοφ. Ο χαρτοφύλακας των παραγγελιών της Βενεζουέλας στις αρχές του 2012 εκτιμάται ότι έφτανε τα 6-7 δις δολάρια (χωρίς να υπολογίζεται η πίστωση ύψους 4 δις δολ. που δόθηκε στο Καράκας για την ανάπτυξη της στρατιωτικοτεχνικής συνεργασίας).

Ο Σουντάρεφ θεωρεί ότι στον στρατιωτικό και τεχνικό τομέα, η συνεργασία Ρωσίας και Βενεζουέλας έχει φτάσει στο απόγειό της. Σύμφωνα με τον ίδιο, «η Βενεζουέλα δεν χρειάζεται περισσότερα όπλα, ενώ και η Ρωσία δεν πρέπει να ενδιαφερθεί ιδιαίτερα για περαιτέρω προμήθειες, προκειμένου να μην κατηγορηθεί ότι ωθεί τη Λατινική Αμερική σε μια κούρσα εξοπλισμών».

Ενεργειακή συμμαχία με τη Ρωσία

Ένας άλλος σημαντικός τομέας συνεργασίας με τη Ρωσία, είναι ο ενεργειακός. Το 2010 η κρατική πετρελαϊκή εταιρία της Βενεζουέλας PDVSA και η «Εθνική πετρελαϊκή κοινοπραξία», η οποία συστάθηκε από τις πέντε μεγαλύτερες εταιρίες πετρελαίου της Ρωσίας, υπέγραψαν συμβόλαιο για την εκμετάλλευση του κοιτάσματος Χουνίν-6, που είναι ένα από τα μεγαλύτερα παγκοσμίως και βρίσκεται στην περιοχή του ποταμού Ορινόκο. Η εξόρυξη του πετρελαίου ξεκίνησε το Σεπτέμβριο του περασμένου έτους.

Η Rosneft σε δύο χρόνια σχεδιάζει να αρχίσει την εκμετάλλευση του κοιτάσματος Καραμπόμπο-2, στην ίδια περιοχή. Ο όγκος των εξορύξεων στο καθένα από αυτά τα κοιτάσματα υπολογίζεται στα 450.000 βαρέλια την ημέρα. Η εταιρία Inter Rao έχει ανακοινώσει το πρόγραμμα κατασκευής στη Βενεζουέλα ενός θερμοηλεκτρικού σταθμού που θα λειτουργεί με οπτάνθρακα και θα έχει ισχύ 300 MW.

Ο Βλαντίμιρ Σουντάρεφ τόνισε ότι «ο Τσάβες ήταν αυτός που δεν δίσταζε να λάβει τέτοιες σημαντικές αποφάσεις, και ήταν εκείνος που δημιουργούσε ένα ευνοϊκό κλίμα για τις ρωσικές εταιρίες ενέργειας και βιομηχανίες».

Το φαβορί των επόμενων εκλογών

Σύμφωνα με τον ρώσο αναλυτή, φαβορί στις επικείμενες προεδρικές εκλογές θα πρέπει να θεωρείται ο Νίκολας Μαντούρο. Όπως υποστηρίζει, παρά το γεγονός ότι τον περασμένο Οκτώβριο η αντιπολίτευση έδειξε τη δύναμή της, ο ηγέτης της, Καπρίλες, συγκέντρωσε ποσοστό περίπου 45%,έναντι του 54,5% των ψήφων που δόθηκε στον Τσάβες. Ο Σουντάρεφ επεσήμανε ότι η αντιπολίτευση είναι αυτή τη στιγμή κατακερματισμένη, ενώ παράλληλα, οι οπαδοί του Τσάβες ελέγχουν πλήρως τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Πόντους στην αντιπολίτευση μπορεί να δώσει η επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης. Το 2012 ο πληθωρισμός στη χώρα έφτασε το 21%. Είναι ο 7ος χειρότερος συντελεστής παγκοσμίως, μετά τη Λευκορωσία, τη Συρία, το Σουδάν, την Αργεντινή, το Ιράν και την Αιθιοπία. Στις αρχές Φεβρουαρίου η κυβέρνηση της Βενεζουέλας υποτίμησε το μπολιβάρ κατά 32%, και η ισοτιμία του απέναντι στο δολάριο πήγε από το 4,3 στο 6,3.

Η Ρωσία δεν θα φύγει από τη Βενεζουέλα

Ο Σουντάρεφ σημείωσε ότι το γεγονός αυτό πλήττει πρώτα από όλα τα χαμηλά κοινωνικά στρώματα, τα οποία και αποτελούν τη βάση του εκλογικού σώματος του Τσάβες.

Αν έλθει στην εξουσία η αντιπολίτευση, τότε το ευνοϊκό πολιτικό κλίμα για τις ρωσικές εταιρίες, το οποίο είχε δημιουργηθεί κυρίως χάρις στις προσπάθειες του Τσάβες, μπορεί να κινδυνεύσει.

Ωστόσο, σύμφωνα πάντα με τον κ. Σουντάρεφ, αυτό σε καμιά περίπτωση δεν σημαίνει ότι θα ακυρωθούν όλα τα συμβόλαια και ότι οι ρωσικές εταιρίες θα απομακρυνθούν από τη Βενεζουέλα, καθώς θα υπάρξει σεβασμός στο διεθνές δίκαιο. Ίσως να παγώσουν κάποια συμβόλαια, αλλά αποχώρηση της Ρωσίας από τη Βενεζουέλα πιθανότατα δεν θα υπάρξει, διότι είναι κάτι που και η αντιπολίτευση δεν επιθυμεί.

ΠΗΓΗ: Η ΡΩΣΙΑ ΤΩΡΑ

http://rbth.gr/

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s